Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet

Blandat





Visst är dagens bilar både pålitligare och säkrare, men när det gäller utstrålning...
Ur Populär Mekanik nr 11 1957.

Framtidstro och Gör-Det-Själv

Av Bo Olsson
15 februari 2015


Det fanns en stark tro på framtiden och dess möjligheter under 1950-talet. Det mesta var möjligt, men eftersom de flesta inte kunde köpa dyra kapitalvaror (att låna på banken var nästan omöjligt) så kunde man ju göra saker själv.
Populär Mekanik var ett barn av tiden med artiklar om tekniska nyheter och tips och byggbeskrivningar på allt möjligt och omöjligt. Häftet kom ut en gång i månaden och var en svensk version av amerikanska Popular Mechanics Magazine. Den lästes flitigt bland pojkar i alla åldrar. De flesta artiklarna var direkt översatta från den amerikanska utgåvan, men det fanns även rent svenska inslag.

Att göra en gräskantsskärare
En hel del artiklar handlade om bilar, och då oftast nya modeller från USA. Men det var väl egentligen i Hobbysektionen som man kunde hitta riktiga pärlor. Här kunde man läsa om hur man skötte och renoverade motorer både på bilar och motorcyklar.
Ville man ha en elektrisk kantputsare för gräsmattan fanns det en beskrivning av hur man med hjälp av en gammal symaskinsmotor, några träbitar och metallbitar satte ihop en sådan.
Något enklare var det kanske att göra ett stöd för fana vid parader gjord av en gummisko. Lite mer avancerat var det att göra en kikare eller ett hel matsalsmöblemang med bord, stolar, buffé och vitrinskåp.

Tips och råd för alla nivåer
Det fanns beskrivningar av hur man gör om en uttjänt reservoarpenna till en kulspetspenna, hur man bygger en liten segelbåt: "Här är just någonting för unga pojkar eller Er som vill ha en liten segelbåt till söndagsutflykterna, och med den kan också nybörjare lugnt lära sig seglingens ädla konst".
Modernisera innerdörrarna, bygga bord till terrassen, plaskdamm av papp, fågelholk av bildäck, pentry till herrgårdsvagn, berg-och -dalbana i trädgården för barnen, båttrailer, vågplattform för grisar, teleobjektiv av rördelar, tvåvånings tältsäng. Ja, så här kan uppräkningen fortsätta länge.
Vissa av de här sakerna krävde en verkstad med riktiga maskiner, men det fanns även enklare saker som alla kunde fixa. Många tips var enkla att genomföra och var avsedda att förbättra i hemmet och ta vara på och laga trasiga saker. Återbruk och återvinning för att spara pengar i tider då det var nödvändigt.

 
Varför inte göra ett matsalsmöblemang? I Populär Mekanik nummer 11 1957 fanns ritningar över buffén. Stolen och bordet är beskrivna i tidigare nummer.


 
Populär Mekanik oktober 1957. Släpvagn för campare. "Då man inte campar är det lätt att lasta av campingutrustningen och använda släpvagnen till något annat".

 
 
"Man kan göra ett teleobjektiv av vanliga förkromade rördelar. Rörens diameter och längd väljs så att de passar såväl linsens brännvidd som objektivfattningen på kameran".
Populär Mekanik juli 1957.


I detta nummer fanns del 1, av sammanlagt fyra, i hur man kunde bygga sin egen motorbåt. Del 4 beskriver hur man bygger en trailer så man enkelt kan frakta och sjösätta sitt hemmabygge.


Ett till dollargrin måste det bli. En 1957 års De Soto från Chrysler. Nyheter är bl a panoramavindruta, ny servostyrning och nya V8-motorer. Bränsleförbrukningen uppges inte och spelade ingen större roll eftersom bensinen var mycket billig.
Populär Mekanik oktober 1957.


 
Vi Unga. Populärteknisk Årsbok för Unga, kom ut första gången 1941. Den skilde sig från Populär Mekanik dels för att den var svensk och dels för att den innehöll längre artiklar om ny och gammal teknik. Någon Hobbyavdelning med tips och byggbeskrivningar fanns inte heller.
I utgåvan för 1941 kunde man bland annat läsa om u-båtar, smärtstillande medel, förvuxna flygplan, Fröken Ur, processen när man trycker bilder i tidningar och hur ett gengasaggregat fungerar.

Det är många ting som bär Sveriges namn ut över världen och gör det aktat var rubriken på en artikel. Här nämndes svenska uppfinnare och företag som Wingquist och SKF, C.E Johansson med sitt måttsystem, Lars Magnus Ericsson, de Laval och separatorn, Gustaf Dahlén med sina AGA-fyrar, ASEA, vattenturbiner från Karlstads Mekaniska Verkstad, båtmotorer från Pentaverken i Skövde, Bolinder med sina spisar och motorer, von Platens och Munters kylskåp från Electrolux, stål från Sandviken.
Så fortsätter uppräkningen, och visst kan man förstå att det var många som var stolta över lilla Sverige.

I Vi Unga 1941 fanns ett förslag till hemmabygge, dock inte med ritningar. Ett fantastiskt fordon(?), men vad gör mannen till vänster? Är det frukost som serveras eller ett telegram som levereras?

 

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.