Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
 
   


Lite rivningshistoria


   Av Bo Olsson

Det har alltid rivits hus och byggts nytt i Malmö och andra orter. En rivningsvåg drabbade Malmö i början av 1900-talet då många av stadens gamla hus försvann. Men under 1960 och 1970-talen var det inte enstaka hus här och där som revs. Hela stadsdelar och kvarter jämnades med marken. Gången var ungefär densamma varje gång; staden köpte husen och lät dem stå några år och förfalla. Vem orkade protestera mot att några förfallna hus skulle rivas.
Ett bra exempel är Schartau-huset på Väster.

Malmö blev rikskänt för sina så kallade bombhål som bredde ut sig i hela innerstaden. Andra världskrigets bombräder hade vi sluppit men nu hade våra politiker visat att de också kunde.
Visst var en del hus i dåligt skick och utan moderna bekvämligheter, men om viljan hade funnits så hade en varsam sanering kunnat ge oss Malmöbor några fantastiska stadsmiljöer. Både oss som minns, men framför allt kommande generationer.

Vill man lägga en politisk vinkel på förstörelsen så är det lätt att hitta de skyldiga. Socialdemokraterna (allmänt kallade betongsossar) satt ensamma på makten i 66 år, fram till 1985 då de borgerliga gjorde ett kort inhopp under en mandatperiod (tre år).
När jag flanerar i städer och byar utomlands undrar jag varför man så totalt hänsynslöst vandaliserade Malmö och andra städer i Sverige. Jag är tacksam att endast Sverige svenska politiker och stadsplanerare har (och hade). Nu kan vi åka till våra grannländer och njuta av levande, vackra och historiska miljöer.

På 70-talet var jag själv intresserad av ett hus på Väster, och på kommunen fick jag veta att "mitt" hus och några grannhus hade fått förfalla några år för att sedan kunna rivas. Nu hade man dock kommit på nya tankar och ville sälja husen. Vid en inspektion blev jag snabbt klar över att jag saknade både pengar och kunskaper för att kunna renovera huset och åter göra det beboligt.

Läs också Då och nu...

På en karta från 1890-talet ser vi Caroli - en stor del av det gamla Malmö. På 1960-talet revs de flesta husen i området. Ett kvarter sparades och för detta fick staden ett Europapris. Med betonglådorna i ryggen kunde kommungubbarna beskåda S:t Gertrud och pösa.


Rivningarna i Caroli pågår för fullt. Till vänster Östergatan. Till höger kvarteren mellan Humlegatan och Kattsundsgatan.
Foto: Åke Jörleby

Lugnet var en oas mitt i Malmö innan förfallet spred sig. Man hade brått att riva av hela området, som sedan användes som en enorm parkeringsplats innan man radade upp ett antal åttavåningshus á la förort.
Foto: Åke Jörleby


Kvarteren vid Triangeln revs innan man visste vad som skulle byggas istället. I flera år bestod området av parkeringsplatser och baracker längs Södra Förstadsgatan.
Foto: Åke Jörleby

Ovanstående är bara de värsta exemplen på förstörelsen i Malmö. Vi ska inte glömma Södertull, stora delar av Gamla Väster, området mellan Exercisgatan och Värnhem, Malmö gamla teater, flera hus längs Södergatan. Limhamn ligger en bit utanför centrum men bör också nämnas.



   
© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.