Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet

Mer om MalmöUtdrag ur
"Minnen från Malmö":


Baltiska utställningen:
1. Inledning, Spårvägen, Ländernas hallar
2. Kartor, Utsikt från Baltiska tornet
3. Tornet, Centralgården, Huvudrestaurangen, Fiskerihallen, Kastellet
4. Konsthallen, Werdandi-Bund, Kungliga paviljongen med Blomstergatan och Berget, årsta
5. Skogshallen, Kaffekompaniet, Inträde, Hallbergs paviljong, Reklam
6. Jordbruksutställningen

Delförstoringar:
Amiralsgatan-
Föreningsgatan

Mariedalsvägen
Brokiga boden/Södertull
Södergatan
Tråkig(?) hamnbild
Wesselshörnan

Kartor


Malmö blir modernt


Av Bo Olsson
11 mars 2013


Reso var ett folkrörelseägt bolag som startade 20 år innan Hotell Arkaden invigdes 1957. Förutom hotellrörelse drev man även en resebyråkedja. I Malmö uppförde man även hotell S:t Jörgen. Vid invigningen av Arkaden var det festligt värre och både landshövdingen och stadsfullmäktiges ordförande medverkade med varsitt - får man anta - spirituellt tal. Även gäster från Danmark och Norge medverkade. Landshövding Widell invigde hotellet med att ge Malmö benämningen "Sveriges vänliga fönster mot kontinenten".

Man satsade mycket på utsmyckningen av lokalerna. Roland Kempe utförde gobelänger och väggmålningar för festsalarna, i matsalen fanns en väggbonad av Sofia Widén och Bengt Orup utsmyckade snabbaren.
Dagen efter den högtidliga invigningen var det premiär för allmänheten med uppträdande av Karl Gerhard och Robert Haenfleins orkester.

Hur såg det ut på Baltzarsgatan innan Arkaden byggdes?

Hörnan Baltzarsgatan-Kalendegatan 1970. Överst på gaveln syns de tre gässen som var Resos logga och under står det Hotell Arkaden Restaurang. Lite längre ner kan man se att även Reso resebyrå har lokaler i huset. På hörnan ligger Eric Lundbladh en välkänd affärskedja i Malmö. Här kunde man handla nymalet kaffe, te, ost, konserver, specerier, delikatesser och frukt men även glas och porslin och andra bosättningsattiraljer.Så här såg ett dubbelrum ut på Hotell Arkaden 1957. Sängbordet är ihopbyggt med skrivbord och toalettbord. Observera radioanläggningen under telefonen.

Baren belägen en trappa upp med matsalen i bakgrunden.

Här ses Djäknesalen som var en av festsalarna. Väggmålningen är av Roland Kempe och heter "Granada La Vega"

Ännu en festsal nämligen Kalendesalen. Roland Kempe har även här stått för utsmyckningen "Babylons hängande trädgårdar"

Baltzarssalen. Här med en gobeläng "Fest på natten" med samme konstnär som ovan.© Allt material är skyddat av lagen om upphovsrätt.