Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet

Mer om MalmöUtdrag ur
"Minnen från Malmö":


Baltiska utställningen:
1. Inledning, Spårvägen, Ländernas hallar
2. Kartor, Utsikt från Baltiska tornet
3. Tornet, Centralgården, Huvudrestaurangen, Fiskerihallen, Kastellet
4. Konsthallen, Werdandi-Bund, Kungliga paviljongen med Blomstergatan och Berget, årsta
5. Skogshallen, Kaffekompaniet, Inträde, Hallbergs paviljong, Reklam
6. Jordbruksutställningen

Delförstoringar:
Amiralsgatan-
Föreningsgatan

Mariedalsvägen
Brokiga boden/Södertull
Södergatan
Tråkig(?) hamnbild
Wesselshörnan

Kartor


Bakgårdar Kungsgatan-Kaptensgatan


Kungsgatan-Kaptensgatan
Möllevången
Caroli

En typisk bakgård i ett arbetarkvarter. Den här bilden är tagen i kvarteret vid korsningen Kaptensgatan-Kungsgatan-Majorsgatan. Uppbyggnaden med de två källarfönstren hyste tvättstugan och skorstenen visar att det var öppen brasa som krävdes för att värma vattnet. Bilden är i början av 1960-talet och husen i kvarteret har fått förfalla och har börjat rivas.
Foto: Åke Jörleby

Romatik, spänning och misär


Av Bo Olsson
29 januari 2013


Här ses kvarteret omgivet av Kungsgatan - Kaptensgatan - Drottninggatan - Majorsgatan. Inne i kvarteret är det ett gytter av hus och murar.
I många svenska filmer från 1940-talet är det inte ovanligt med lite bakgårdsromantik. Folk umgås på gården, det kommer folk förbi och spelar och sjunger för några ören. Barnen leker och begår ett och annat busstreck.
För många var bakgården dock inte särskilt romantisk; det var kanske bara ett ställe man hastade över på väg till utedassen.
Men det fanns också en annan sorts bakgårdar. De små husen på Caroli och Lugnet hade ibland små privata täppor och många av dem var oaser med vinrankor längs väggarna och odlingar.
Själv har jag bara varit besökare på olika bakgårdar. En av dem var en bakgård med allt som behövdes för att det skulle vara riktigt spännande för ett barn. Här fanns utedass där man kunde ligga på taket och spana, en mattebom att klänga på och framför allt lagom höga murar in till angränsande gårdar. Det var lite omväxling till min vanliga lekmiljö som var i ett nybyggt område som följde de nya idealen med luft, ljus och barnvänliga lekytor. Visst var det modernare och bekvämare men den gamla bakgården var absolut mer spännande.

Kvarteret i korsningen Kaptensgatan-Kungsgatan-Majorsgatan.
Foto: Åke Jörleby
En lummig bakgård vid Kaptensgatan
Foto: Åke Jörleby
© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.