Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet

Mer om MalmöUtdrag ur
"Minnen från Malmö":


Baltiska utställningen:
1. Inledning, Spårvägen, Ländernas hallar
2. Kartor, Utsikt från Baltiska tornet
3. Tornet, Centralgården, Huvudrestaurangen, Fiskerihallen, Kastellet
4. Konsthallen, Werdandi-Bund, Kungliga paviljongen med Blomstergatan och Berget, årsta
5. Skogshallen, Kaffekompaniet, Inträde, Hallbergs paviljong, Reklam
6. Jordbruksutställningen

Delförstoringar:
Amiralsgatan-
Föreningsgatan

Mariedalsvägen
Brokiga boden/Södertull
Södergatan
Tråkig(?) hamnbild
Wesselshörnan

Kartor
 


Dra muspekaren över bilden
Södertull/Brokiga boden.

Så här tycker några av läsarna

En del reaktioner på våra bilder har influtit under de år de publicerades i Arbetet och funnits på Internet. Nedan finns ett antal som är representativa för vad läsarna känt. Några inlägg har förkortats något.Hej Bo
Mitt namn är Erik och jag är glad för att jag för ett tag sedan upptäckte hemsidan Mitt i seklet, som är är en fantastiskt välgjord, intressant och framförallt viktig sida om det Malmö som stulits från oss. Speciellt förtjust är jag i delen "Då och nu", eftersom jag är född 1988 och aldrig har fått chansen att uppleva alla dessa vackra miljöer som en gång låg på platser jag sett och passerat hundratals gånger, utan att reflektera djupare över dem. Jag ska erkänna att jag blivit lite bitter när jag sett och förstått vad som ersatt det gamla, men samtidigt har jag på ett nytt sätt kunnat uppskatta det lilla som fortfarande finns kvar, och därmed återupptäckt min hemstad och sett den med nya ögon.
   Jag vill därför tacka för det du förmedlat helt gratis till allmänheten! Och låt oss hoppas att man, den dag det är dags att börja riva de uttjänta sextiotals-kolloserna, varsamt bygger upp det gamla igen, precis som man gjorde nere i Europa efter kriget.
mvh
Erik JohanssonBo skriver från Birmingham, Alabama, USA och berättar att han lämnade Malmö 1958 efter att ha utbildat sig på Kockums lärlingsskola.
Efter vidareutbildning på Chalmers och några år som lärare i Hässleholm flyttade Bo Rosberg till Seattle 1967 och sedan vidare genom sju stater innan han hamnade i Alabama.
Så här skriver Bo:
"Jag kommer ihåg alla de underbara och vackra kvarteren i Malmö när jag växte upp. Nu har de blivit nerrivna och bebyggda med byggnader som har lika mycket karaktär och personlighet som en stålplåt eller en järnbalk. Varför försöker man efterlikna New York, a city like any other American city (undantaget San Francisco), som totalt saknar karaktär och personlighet.
Jag älskar att besöka min frus hem i södra England. England bevarar sina städer i sin gamla stil. Städer som Farnham och Guildford i Surrey, Winchester, Salisbury, Bath, Bournemouth osv, osv. Det är ett nöje att besöka England och dessa städer."
Jakob skriver:
”Det är lätt att säga att Malmö gjorde bort sig rejält när man skövlade vad som i dag tveklöst skulle ha varit mycket eftertraktade stadsdelar och bostadsområden, men det blir ändå inget annat än efterklokhet. En fråga som däremot är synnerligen intressant är: Hur gick detta egentligen till? Hur kom det sig till exempel att man rev av hela kvarter med högkvalitativa och funktionsdugliga hus söder om Triangeln bara för att låta marken ligga öde i nästan tjugo års tid? Vad skulle det vara för ekonomi i detta? Samma fråga kan självfallet ställas om Öster och Värnhem. Det handlar ju inte bara om att charmiga hus och unika miljöer försvunnit, utan i än högre grad om att stora investeringar plötsligt betraktats som ”värdelösa” trots att de var långt ifrån nedslitna.
Hur sorgligt det än kan kännas att betänka vilka möjligheter som har gått förlorade, så är det svårt att komma till någon annan slutsats än att Malmöborna har fått vad de förtjänat. Under alla de årtionden som vandaliseringen av staden pågick så styrdes staden av socialdemokrater, i dubiös allians med bankirer och betongfabrikörer.”
Ulf är inne på samma tankegångar som Jakob och skriver:
”Tack för trevlig serie om Malmö. Det är med sorg i sinnet jag ser alla gamla fina hus som försvunnit. Varför ville man inte renovera dessa? Se på alla sockerkartonger till hus som finns i Malmö i dag. Vilka var det som höll i denna förstörelse, det skulle var intressant att få veta. Ett och annat hus var kanske i för dåligt skick för att behålla, men herregud, det är ju massor som försvunnit.”
Mats skriver:
"Dessa bilder från Malmö visar en stad jag inte känner igen eller minns. Kanske är det för smärtsamt. Ödeläggelsen av staden var ett brott - de ansvariga borde straffas. Tack och lov för människor som dig som nu visar vilken spännande, historisk och ibland riktigt vacker stad Malmö var. Jag gråter bittra tårar av sorg och vredesmod. Hur kunde de förstöra allt. Hur tilläts det? Varför gömmer sig de ansvariga idag. Fram med dem i ljuset. Malmö är en stad med enorma minneshål, en stad att begråta."


Caroli på väg till tippen.

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.