Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet

Mer om MalmöUtdrag ur
"Minnen från Malmö":


Baltiska utställningen:
1. Inledning, Spårvägen, Ländernas hallar
2. Kartor, Utsikt från Baltiska tornet
3. Tornet, Centralgården, Huvudrestaurangen, Fiskerihallen, Kastellet
4. Konsthallen, Werdandi-Bund, Kungliga paviljongen med Blomstergatan och Berget, årsta
5. Skogshallen, Kaffekompaniet, Inträde, Hallbergs paviljong, Reklam
6. Jordbruksutställningen

Delförstoringar:
Amiralsgatan-
Föreningsgatan

Mariedalsvägen
Brokiga boden/Södertull
Södergatan
Tråkig(?) hamnbild
Wesselshörnan

Kartor


Djäknegatan i korsningen med Stora Nygatan. Undantaget huset som vi ser gaveln på längst till höger är alla husen på bilden rivna. Bilden är tagen runt 1940 och fotografen står med ryggen mot MYA:s fabriksbyggnad.


Då Djäknegatan var en levande gata

Av Bo Olsson
20 april 2013


Bilden är tagen runt 1940 och Djäknegatan är ännu en smal intim gata med skiftande bebyggelse. Många av husen är äldre tvåvåningshus men några nyare från sekelskiftet med tre eller fyra våningar sticker upp. Högsta huset längs Djäknegatan ligger i korsningen med Baltzarsgatan och är ett av dessa stora pampiga tegelborgar som det byggdes flera av i Malmö runt 1900. Största byggnaden längs gatan är väl annars MYA:s fabriksbyggnad, fast då har ju gatan bytt namn till Studentgatan.
På hörnan ligger en affär med en nuförtiden ovanlig kombination; tobak och böcker. I huset bredvid ligger Radiodoktorn som ägdes av Ingeniör Carl Tjäder. När husen skulle rivas flyttade Radiodoktorn runt hörnet en bit ner på Stora Nygatan.

I slutet av 1960-talet hade jag börjat intressera mig för hi-fi och efterhand som kassan tillät skulle jag köpa "riktiga grejor". Min skivspelare var en gammal Dux som åt upp mina LP-skivor så en ny skivspelare fick bli första köpet. Efter moget övervägande hade jag beslutat mig för att satsa mina sparpengar på en Thorens TD150. Ryktet sade att Radiodoktorn sålde billiga Thorens så jag och en kompis begav oss dit på en lånad Vespa. Den lilla affären var belamrad med kartonger och bland alla dessa plockade herr Tjäder fram en TD150 till mig. Jag satte mig bak på Vespan, placerade kartongen i famnen och tog ett stadigt tag i kompisen och så bar det hemåt. Färden slutade lyckligt och skivspelaren använder jag fortfarande.

Mer om Djäknegatan finns på Malmöbilder här och här

Karta över området

På delförstoringen syns Radiodoktorns fina skylt tydligt.

På den översta bilden syns tydligt gaveln på huset som låg i korsningen Djäknegatan-Baltzarsgatan. Observera de vackra takkuporna.
Här hade man breddat gatan så huset låg en bit indraget i kvarteret. Troligtvis fanns det planer på att bredda Djäknegatan redan när huset byggdes. Men trots att det inte låg i vägen för en breddning revs det utan pardon. Annonsen är från 1914.
 

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.