Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet

Mer om Malmö



Utdrag ur
"Minnen från Malmö":


Baltiska utställningen:
1. Inledning, Spårvägen, Ländernas hallar
2. Kartor, Utsikt från Baltiska tornet
3. Tornet, Centralgården, Huvudrestaurangen, Fiskerihallen, Kastellet
4. Konsthallen, Werdandi-Bund, Kungliga paviljongen med Blomstergatan och Berget, årsta
5. Skogshallen, Kaffekompaniet, Inträde, Hallbergs paviljong, Reklam
6. Jordbruksutställningen

Delförstoringar:
Amiralsgatan-
Föreningsgatan

Mariedalsvägen
Brokiga boden/Södertull
Södergatan
Tråkig(?) hamnbild
Wesselshörnan

Kartor


Reklamteckning inför Baltiska utställningen. Hejdemans fabriks och affärslokaler i kvarteret Ellenbogen på Djäknegatan. Till höger syns ingången till Concordia Trädgården. Teckningen är från en annons.

Hejdemans på Djäknegatan

Av Bo Olsson
2 oktober 2012


På bilden från början av 1950-talet finns reklamen för Hejdemans kvar på väggen. Här fanns runt 1900 ingången till Concordia Trädgården.
En reklamtext på en husgavel på Djäknegatan gjorde mig nyfiken. Vad var Hejdemans för ett företag? När jag hittade en annons inför Baltiska utställningen 1914 fick jag klart för mig att man hade många järn i elden. Man tillverkade cyklar och importerade symaskiner - båda döpta till Concordia efter platsen där man hade sina lokaler. Man förnicklade och var återförsäljare av stickmaskiner.
Firman grundades 1868 av N. S. Hejdeman och startade med försäljning och reparationer av symaskiner och var Malmös första specialaffär i denna nya bransch.
I början av 1870-talet började man importera stickmaskiner och firman var en av de första importörerna av denna nya maskin. Företaget var även i främsta ledet när velocipederna dök upp och var en av de första i Sverige att importera denna nyhet.

När Carl och Olof, söner till grundaren, övertog rörelsen 1904 började man tillverka egna cyklar och cykeldelar. Man hade ett eget sliperi och förnicklingsverk i sin fastighet på Djäknegatan 20. En stor del av tillverkningen exporterades till Danmark, Norge och Finland. På 1910-talet fanns det över 40 anställda i firman.
Efter några år delade bröderna upp verksamheten i två delar:
   
1945 fanns firman kvar på Djäknegatan men i mitten av 1950-talet hade båda verksamheterna flyttat till Mäster Nilsgatan med nya ägare.


Bilder från Hejdemans i början av 1910-talet:
 
Förnicklingsavdelningen
 
Expeditionslokalen fylld med cyklar.

 
Interiör från affärslokalen.
 
Fabrikens egna kraftcentral med en dieselmotor på 60 hästkrafter.

Hejdemans hus på Djäknegatan 30 (nuvarande 20) någon gång mellan 1905 och 1910. Cykelverksamheten har ingång genom den stora porten tillsammans med Dahls Möbelmagasin. Längst till höger syns ingången till Conditoriträdgården med adressen Djäknegatan 32.
Vykort
Annons i Sydsvenskan 1888. Kul att man stavat Malmö fel.


Djäknegatan och Concordia
Hejdemans låg i kvarteret Ellenbogen som allmänt kallades Concordia. Med hjälp av annonsen nedan kan vi få en liten förnimmelse av hur annorlunda det var på Djäknegatan några år innan Hejdeman startade sin verksamhet i kvarteret..

Annons i Malmötidning 1860:
Till Salu:
Wäl belägna huset och Tomten under ... 203, 4, 5, 6 i Djeknegatan.
Uti egendomen, som är inredd till fyra hushåll, finnas tillsammans 9 snygga tapetserade boningsrum, en rymlig smedwerkstad, en snickarewerkstad, stall till sex hästar, en foderloga, en stor trädgårdstomt med en del fruktträd. Ofwannämnde egendom säljes på förmånliga wilkor. Öfwerenskommelse kan ske med mig, undertecknad R. Skänberg
På kartan från 1875 ser vi att Baltzarsgatan slutar vid Djäknegatan. Det kommer att dröja tills 1908 innan kvarteret Ellenbogen delas upp när Baltzarsgatan dras genom kvarteret fram till Fabriksgatan. Södra delen av kvarteret fick då namnet Concordia. Namnet kommer av en klädesfabrik som Frans Suell anlade i kvarteret 1797.

Concordiaträdgården anlades 1889 och hade en ingång bredvid Hejdemans hus och en från Fabriksgatan. Innan IOGT köpte restaurangen 1904, och förbjöd all sprit, var den välkänd för sitt krogliv och mat- och spritserveringen var öppen från nio på förmiddagen till 11 på kvällen.
Som nykterhetsservering blev den väldigt populär, eftersom man då utvidgade med musik, uppträdande och teater.



 

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.