Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet

Mer om MalmöUtdrag ur
"Minnen från Malmö":


Baltiska utställningen:
1. Inledning, Spårvägen, Ländernas hallar
2. Kartor, Utsikt från Baltiska tornet
3. Tornet, Centralgården, Huvudrestaurangen, Fiskerihallen, Kastellet
4. Konsthallen, Werdandi-Bund, Kungliga paviljongen med Blomstergatan och Berget, årsta
5. Skogshallen, Kaffekompaniet, Inträde, Hallbergs paviljong, Reklam
6. Jordbruksutställningen

Delförstoringar:
Amiralsgatan-
Föreningsgatan

Mariedalsvägen
Brokiga boden/Södertull
Södergatan
Tråkig(?) hamnbild
Wesselshörnan

Kartor


En pärla för alla som gillar retro. Den gamla neonskylten från 1952 välkomnar. Tyvärr stänger frisersalongen den 27 juni 2014.

En doft av det ljuva 50-talet

Av Bo Olsson
25 juni 2014


1952 öppnade Börje Persson sin frisersalong för herrar på Köpenhamnsvägen 49. Firman som sålde inredningen hette Anton Lindblad. Husen längs Köpenhamnsvägen, mellan Major Nilssonsgatan och Erikslustvägen, var precis färdigbyggda och i längan mitt emot nuvarande Erikslust hade frisersalongen bland annat Wessels som granne. I salongen fanns fyra frisörstolar och förutom Persson själv arbetade här ytterligare två frisörer. Här i utkanten av Malmö var det ingen större konkurrens och det var full rulle i salongen. De flesta som flyttade in i de nya husen var barnfamiljer och det blev många pojkklippningar.
1968 började Jörgen Holmberg arbeta i salongen och 1984 övertog han verksamheten. Två frisörer anställdes men redan efter ett år slutade den ena för att starta egen salong. Några år senare fick den kvarvarande anställde sluta på grund av nackproblem och då bestämde sig Jörgen Holmberg för att fortsätta på egen hand.
Ett intresse för gamla saker, insikten om att det var kvalitet i den gamla inredningen och vetskapen om att trender kommer och går gjorde att orginalinredningen fick vara kvar. Och "man blir inte en bättre frisör för att man byter inredning" som Jörgen Holmberg uttrycker saken. Den 27 juni 2014 blir det dock den sista klippningen i den fina salongen för då lägger Jörgen saxen på hyllan.

Jörgen Holmberg hälsar välkommen.
Välkommen in till Perssons Frisersalong på Köpenhamnsvägen. Det mesta är original från när salongen öppnade. En av de få saker som är utbytta är kranarna vid vaskarna. Observera det fina spegelskåpet i väggen som avgränsar till de bakre två båsen.
Uppe på avbalkningen till de bakre båsen står en gammal reklamstaty för White Horse rakvatten och hårkräm. "New and distinguished, with a scent that women notice", som det står i en annons från 1957. Flaskorna med bland annat Palmolive hårvatten och Hylins Frisol är också från 50-talet.
Kassan, och inbyggt i väggen bakom, ett spegelförsett skyltskåp. Uppe till vänster en gammal reklamskylt där Marilyn Monroe gör reklam för shampo. "Marilyn Monroe says, Yes I use Lustre Creme Shampoo".

Hyllan där de moderna kranarna sitter är av svart glas. Observera den runda grejen mellan stolarna som är en specialdesignad hållare i trä för nacktrimmern. Här är också två inbyggda spegelförsedda skyltskåp på vardera sidan om den stora spegeln.
 
Sköna stolar att sitta i medan man väntar.
 
Väntan blir kort när man har gamla Se från 70-talet att bläddra i.
Här i ett av de två bakre båsen skedde friserandet under de senare åren. Till höger bakom glasrutan finns ytterligare ett bås med frisörstol. Reklamskylten för Turnier rakvatten ("Die Sportlich-elegante Duftnote") visar Hans Winkler på sin berömda häst Halla från början av 70-talet. Båset kan avskiljas med hjälp av ett draperi som syns i spegeln.

 
Stamkunderna som blev rakade fick sina egna rakmuggar och servetter med nummer på. En del kom varje morgon för en rakning, men de flesta blev rakade i samband med veckans hårputsning.
 
Vad är nu detta? När herrarna blivit rakade använde man den här handdrivna fläkten för att kyla ner huden sedan man baddat den med raksprit som ju sved i skinnet.
 
En hårtork som ursprungligen kommer från en damsalong och som är en gåva från en kund. En varmluftsfläkt fästes på röret där bak och luft sipprade ut genom de små hålen i rören. Blev det för varmt vid öronen och i nacken kunde luftflödet stängas av med de svarta knopparna.
 

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.