Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet

Mer om Malmö



Utdrag ur
"Minnen från Malmö":


Baltiska utställningen:
1. Inledning, Spårvägen, Ländernas hallar
2. Kartor, Utsikt från Baltiska tornet
3. Tornet, Centralgården, Huvudrestaurangen, Fiskerihallen, Kastellet
4. Konsthallen, Werdandi-Bund, Kungliga paviljongen med Blomstergatan och Berget, årsta
5. Skogshallen, Kaffekompaniet, Inträde, Hallbergs paviljong, Reklam
6. Jordbruksutställningen

Delförstoringar:
Amiralsgatan-
Föreningsgatan

Mariedalsvägen
Brokiga boden/Södertull
Södergatan
Tråkig(?) hamnbild
Wesselshörnan

Kartor
 

Delförstoringar

Skeppsbron med Kolgahuset (efter kvarterets namn). Huset uppfördes 1934 och räknas som Malmös första höghus (eller skyskrapa som var det gängse uttrycket). Det var bara de tre nedersta våningarna som var kontor för Skånska Cement och Cementa. Övriga våningar var bostäder.
Den lilla parkanläggningen hörde från början till Varmbadhuset "för Romerska, Ryska, Dusch- och Bassinbad". Det byggdes 1866 och ägdes av Badhus-Aktiebolaget. Till vänster syns två åttakantiga torn och det främsta lite mindre är lotshusets utsiktstorn. Varmbadhuset ligger mitt emot lotshuset på Hans Michelsensgatan. På det lilla huset i planteringen står det Cabinet. Kan det vara ett hus som folket som arbetade i hamnen kunde använda vid raster?
Packhuset tillhörde i slutet av 1800-talet Hallandsbolaget som bland annat hade kusttrafik till Göteborg med både gods och passagerare. Många föredrog båten framför tåget. Tre dagar i veckan klockan 10.30 hade man också avgångar till Lübeck via Köpenhamn.
Sammanlagt fanns det två gamla packhus på kajen och det andra ser vi taket på i förgrunden.

Vad döljer sig i bilden?


Av Bo Olsson


Att se på ett gammalt fotografi i detalj kan ibland vara mycket intressant och roligt. Vid en första anblick ser vi en ganska tråkig bild som är tagen långt ut på Skeppsbron in mot centrum. Mitt i bilden tornar Skånska Cementgjuteriets kontor upp sig och sedan är det väl inte så mycket mer att se. Inga Köpenhamnsbåtar, inga spårvagnar. Lite pyttesmå figurer syns till höger men vad sysslar de med?


Ett fartyg håller på att lossas och man rullar tunnor nedför en spång. Två man lyfter upp tunnorna på en kärra. En cyklist och en man i "äppelknyckarbyxor" hastar förbi. Någon har lämnat sin säckakärra mitt på spåret. Kanske en av männen som häller på att smussla(?) borta vid en av fartygets ventiler. Är det kanske smuggling på gång?

Vid packhuset har man samlat varor som precis har lastats av eller som ska ombord. Trätunnor, plåtfat, något som ser ut som stegar och så tre traktorer. Allt ordentligt samlat. Mannen till vänster baxar runt med någon maskin som troligtvis är en cementblandare. En man i vit skärmmössa pekar; mössa och klädsel tyder på att han är förman. Är mannen med cykeln en nyfiken, någon som hälsar på en bekant eller söker han kanske arbete?

Är det fartygets kapten som syns längst fram eller kanske någon från tullen? Den lilla spårbundna kranen med vevar hjälpte väl till vid tunga lyft. Uppe till höger vid gathörnet ligger en ölhall och en liten skara män har samlats utanför.


Här ser vi åt andra hållet. Packhuset till vänster är samma som syns mitt i bilden på bilden ovan.
Vykort

Vi avslutar med tre torn. Längst fram syns tornet på Tullhuset och strax bakom Navigationsskolans torn. Längst bak skymtar Caroli kyrkas torn. När Tullhuset byggdes i senare delen av 1800-talet reste sig utkikstornet högt över den omgivande bebyggelsen.


Läsarkommentar:

Carin och Percy, vi föddes med 6 dagars mellanrum på Malmö BB år 1931, flyttade till Jönköping 1957 och sitter nu i vårt hus i Bankeryd med våra IPad och nostalgitrippar runt i Malmö.
Jag letade efter några uppgifter om Trelleborgsvägen och hade turen hamna på denna webbsida.
Carins far var en fackligt engagerad hamnarbetare, så det var inget konstigt att vi tittade extra noggrant på "Tråkig hamnbild".
Vilket slit!
I texten ovan står det: På det lilla huset i planteringen står det Cabinet. Kan det vara ett hus som folket som arbetade i hamnen kunde använda vid raster?
Sådana extravaganser stod inte till hamnarbetarnas förfogande. Nej, det var nog ett hus att användas av "nödiga" flanörer.
Vänliga hälsningar
Percy och Carin

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.