Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson

Mitt i seklet

Mer om MalmöUtdrag ur
"Minnen från Malmö":


Baltiska utställningen:
1. Inledning, Spårvägen, Ländernas hallar
2. Kartor, Utsikt från Baltiska tornet
3. Tornet, Centralgården, Huvudrestaurangen, Fiskerihallen, Kastellet
4. Konsthallen, Werdandi-Bund, Kungliga paviljongen med Blomstergatan och Berget, årsta
5. Skogshallen, Kaffekompaniet, Inträde, Hallbergs paviljong, Reklam
6. Jordbruksutställningen

Delförstoringar:
Amiralsgatan-
Föreningsgatan

Mariedalsvägen
Brokiga boden/Södertull
Södergatan
Tråkig(?) hamnbild
Wesselshörnan

Kartor

Södra Förstadsgatan sedd mot Triangeln. Bilden är tagen i höjd med Spångatan och det är i mitten av 60-talet. I vänsterkanten skymtar ett snirkligt y. Det är sista bokstaven i skylten till biografen Aveny. Aveny öppnade 1908 under namnet Alhambra som blev Triangeln sedan Kaninen (efter kvarteret) och till sist Aveny. I maj 1973 var sista föreställningen.
Foto: Åke Jörleby


Brutal omvandling av Södra Förstadsgatan


Av Bo Olsson
12 mars 2013Södra Förstadsgatan har i århundraden varit infarten till Malmö söderifrån. Från centrum ut mot Dalaplan har tomterna bebyggts i olika perioder. Det har givit gatan dess speciella karaktär.
Mönstret bröts abrupt när rivningarna vid Triangeln tog fart. Tre kvarter berördes mer eller mindre, nämligen Kaninen, Falken och Korpen. En del av kvarteret Falkens gamla bebyggelse finns kvar längs Mjölnaregatan, men längs Södra Förstadsgatan finns inget kvar och gatan har breddats och ändrat riktning en liten aning.

Södra Förstadsgatan har alltid varit ett intensivt affärsstråk, men på våra bilder från mitten av 60-talet har affärslokalerna redan tömts. Husen står och förfaller i väntan på att rivas.
Går vi tillbaka några år finner vi att här låg en härlig blandning av butiker. I huset längst bort i raden med de stora fönstren hade Bell Stenberg sin gardinaffär sedan följde Kina-boden, ett bageri, en fruktaffär, en modeaffär, en kol- & vedaffär, en modeaffär till och slutligen, framme vid Spångatan, fanns Lås-Borgström.

I början av 70-talet började rivningarna i kvarteren, men det var inte förrän 1987 som det stora komplexet med hotell och köpcenter började byggas. De avrivna tomterna blev under tiden parkering och längs Södra Förstadsgatan placerades baracker med små butiker.
Här fanns bland annat en skoaffär som sålde "boots". Något som en lite långhårig yngling i 70-talets början bara måste bekläda sina fötter med. För er som inte vet, var det en sorts stövel med kort skaft gjord i mocka med tunn lädersula och blixtås. Tjusigt på diskot men ack så kallt och opraktiskt i den malmöitiska snömodden.


Här står fotografen med ryggen åt Domus och fotograferar längs Södra Förstadsgatan mot Triangeln. På andra sidan gatan ligger kvarteret Korpen och gatan till höger är Spångatan.
Foto: Åke Jörleby

Här står vi mitt i kvarteret Kaninen. Huset till höger är Domushuset (nu en del av Triangelns köpcentrum) längs Södra Förstadsgatan. Det vita huset till vänster ligger längs Föreningsgatan vid Triangeln. Till höger om det vita huset ligger några äldre hus som ännu inte blivit rivna men när de försvunnit kommer i stort sett alla hus bort till Amiralsgatan vara jämnade med marken. Vilken fantastisk förstörelselusta!

   

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.