Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet

Mer om MalmöUtdrag ur
"Minnen från Malmö":


Baltiska utställningen:
1. Inledning, Spårvägen, Ländernas hallar
2. Kartor, Utsikt från Baltiska tornet
3. Tornet, Centralgården, Huvudrestaurangen, Fiskerihallen, Kastellet
4. Konsthallen, Werdandi-Bund, Kungliga paviljongen med Blomstergatan och Berget, årsta
5. Skogshallen, Kaffekompaniet, Inträde, Hallbergs paviljong, Reklam
6. Jordbruksutställningen

Delförstoringar:
Amiralsgatan-
Föreningsgatan

Mariedalsvägen
Brokiga boden/Södertull
Södergatan
Tråkig(?) hamnbild
Wesselshörnan

Kartor


En lurig vy från slutet av 1960-talet.

Minnet är inte alltid att lita på

Av Bo Olsson
14 december 2014

Den här bilden är ett bevis på att man inte alltid ska lita på sitt minne. Jag var säker på att jag kände igen huset till vänster och trädraden. Under fyra år i slutet av 1960-talet cyklade jag varje dag den här vägen när jag skulle till skolan. Men det höga huset längst till höger i bilden har jag inget minne av. Hur jag än försökte kunde jag inte få ihop det.

I den låga längan bakom trädraden ligger bland annat Häggströms Hushållsmaskiner och hos dem inköpte jag 1976 en juicemaskin. Men då låg affären på andra sidan gatan med adress Södra Förstadsgatan 116, så det ökade förvirringen ytterligare. Affären hade så klart flyttat för att man rivit husen där man legat tidigare.
Jag visade bilden för ett flertal personer men ingen kände igen vyn. Så kom jag på att min svägerska Eva är aktiv i en grupp på Facebook som specialiserat sig på Malmö. Jag skickade bilden till henne och ganska snart var saken noggrannt utredd.

Min första tanke var rätt, men mitt minne hade lurat mig. Bilden visar en bit av Södra Förstadsgatan nära Dalaplan. Den låga längan med affärer hade gatunummer 107 och 109. Gatan ner till vänster är Upplandsgatan och det höga huset ligger på Södra Förstadsgatan-Petersburgsgatan med gatunummer 105. Det låga huset till vänster hade nummer 111 och här huserade AB Bröderna Nachmansson ("Manufakturvaror en gros. Ull- och lumplager").

I mitten av 1950-talet var det full verksamhet i kvarteret Aktuarien mellan Petersburgsgatan och Upplandsgatan. Här fanns bland andra Möbelkultur, Södervärns Vulkanisering, Södra Armatur, Södra Modeaffären, Södrans Café och Conditori, Andersson & Bille automobilverksatd, AB Elizabeth Arden, B. Henrikssons möbelaffär, Inredningskompaniets verkstad, Metalltjänst, Nicora AB, Astol Parfymeri AB, Parfymeri Campanas kontor, Schramms agenturer, AB Stilex kappfabrik, Tricora och så hade stuckatören J. Thörn sin verkstad i kvarteret. Och som nämnts tidigare AB Bröderna Nachmansson.
Petersburgsgatan hade sitt namn efter en gård som fick just namnet Petersburg på 1870-talet, och låg längs vad som då benämndes "Landsväg från Ystad" på kartorna.
Båda kvarteren och Petersburgsgatan är borta och ersatta av sjukhusets parkeringshus.

Se även Då och nu

På kartan från 1921 är husen på bilden ovan utmärkta med blått.
Tack till Eva Henning.

På flygbilden från cirka 1930 är området Södra Förstadsgatan 105-111 inringat.
Foto: Malmö museer.

 
© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.