Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet

Mer om Malmö



Utdrag ur
"Minnen från Malmö":


Baltiska utställningen:
1. Inledning, Spårvägen, Ländernas hallar
2. Kartor, Utsikt från Baltiska tornet
3. Tornet, Centralgården, Huvudrestaurangen, Fiskerihallen, Kastellet
4. Konsthallen, Werdandi-Bund, Kungliga paviljongen med Blomstergatan och Berget, årsta
5. Skogshallen, Kaffekompaniet, Inträde, Hallbergs paviljong, Reklam
6. Jordbruksutställningen

Delförstoringar:
Amiralsgatan-
Föreningsgatan

Mariedalsvägen
Brokiga boden/Södertull
Södergatan
Tråkig(?) hamnbild
Wesselshörnan

Kartor


Sulcus/Skanska har rivit och bebyggt baksidan av kvarteret längs Nikolajgatan. Bilden är tagen längs Smedjegatan i juni 1976, och några månader senare är huset Smedjegatan - Södra Förstadsgatan rivet.
Foto: Privat

Att riva eller inte riva, det är frågan
Korsningen Smedjegatan - Södra Förstadsgatan

Av Bo Olsson
6 april 2015


En annons i tidningen på söndagen; några dagar senare träff med förmedlaren och 500 kronor under bordet, så var saken klar. Så gick det till när min flickvän fick den fina ljusa lägenheten med adressen Smedjegatan 6 A.
En kort beskrivning av lägenheten:
Halvmodern trerumslägenhet 75 kvm; litet kök med gasspis och köksingång; liten toalett med vask; endast kallt vatten; bad i källaren; centralvärme; köket och ett stort rum in mot bakgården; två rum i fil längs Smedjegatan; på hörnan till Södra Förstadsgatan fransk balkong; tredje våningen. Hyra sommarhalvåret: 226 kronor; hyra vinterhalvåret: 426 kronor.
Våra sammanlagda löner 1974: ungefär 6 000 kr/mån efter skatt.

När vi flyttade in i mars 1974 var halva kvarteret rivet, men längs S. Förstadsgatan var allting oförändrat. Huset vi flyttade in i ägdes av en privat hyresvärd, men vi hade fått veta att Sulcus (Skanskas fastighetsbolag) ägde den avrivna delen av kvarteret. Vi bodde i huset i drygt två år och under tiden hade den avrivna delen av kvarteret bebyggts.
Sulcus/Skanska var inte precis kända för att vårda äldre hus, så när vi fick besked på att de köpt vårt, tog vi kontakt med Fastighetskontoret för att höra om det fanns några planer för huset. Beskedet vi fick var att det absolut inte fick rivas; miljön längs S Förstadsgatan skulle bevaras. Tre månader senare fick vi ett brev från Sulcus med besked om att huset skulle rivas och att vårt hyreskontrakt var uppsagt.

Vår granne på svalen var 94-årige Axel. Det var en mager, nästan dubbelvikt man med krumma ben; han hade varit skräddare i hela sitt liv. Sin klädsel var han alltid noga med; mörka byxor med hängslen, vit skjorta och väst. Det mesta hade han sytt själv. Hans lägenhet var alltid välstädad och var fint möblerad med gamla möbler och ting.
Axel hade haft sitt skrädderi i huset och hade också bott där i många år. Axel avled precis innan huset såldes, så han slapp att bli utkastad från sin fina bostad.

Se även Då och nu

Utsikt från den franska balkongen längs Södra Förstadsgatan. Till vänster låg ett EPA-varuhus.
Foto: Privat

 
© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.