Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet

Mer om MalmöUtdrag ur
"Minnen från Malmö":


Baltiska utställningen:
1. Inledning, Spårvägen, Ländernas hallar
2. Kartor, Utsikt från Baltiska tornet
3. Tornet, Centralgården, Huvudrestaurangen, Fiskerihallen, Kastellet
4. Konsthallen, Werdandi-Bund, Kungliga paviljongen med Blomstergatan och Berget, årsta
5. Skogshallen, Kaffekompaniet, Inträde, Hallbergs paviljong, Reklam
6. Jordbruksutställningen

Delförstoringar:
Amiralsgatan-
Föreningsgatan

Mariedalsvägen
Brokiga boden/Södertull
Södergatan
Tråkig(?) hamnbild
Wesselshörnan

Kartor


En decemberdag på Gustav Adolfs torg i början av 1960-talet. Folk har varit och julhandlat och står och väntar på spårvagnen.


Den spännande hörnan

Av Bo Olsson
12 oktober 2013


Jag minns Wesselshörnan från min barndoms söndagspromenader längs Södergatan. Familjen tog bussen till Triangeln och sen promenerade vi upp mot Stortorget. Inga affärer var öppna och det rådde ett speciellt söndagslugn över allt och alla. Mina minnen av hus och miljöer från den här tiden i slutet av 1950-talet är närmast obefintliga, förutom Wesselshörnan. När det väldiga huset dök upp i synfältet fick jag alltid en känsla av att det var en borg som vaktade ingången till något spännande. Med sina runda former, utsprång och stora vackra fönster var det dock inget otäckt eller skrämmande utan mer något välkomnande. Skyltfönsterna var som magneter och andra söndagsflanörer strosade i lugn takt runt hörnan och beundrade skyltningen. När det var julskyltning var det fullt av folk framför fönsterna och barnen fick fösas fram eller sitta på någon vuxens axlar för att med stora ögon kunna se den fantastiska skyltningen.

Wessel och Vett var ägare av Magasin du Nord i Köpenhamn och redan innan 1900 hade man öppnat en filial i Malmö. 1911 flyttade man in i de två nedersta våningarna på det nyuppförda huset vid Gustav Adolfs torg. 1963 lämnade Wessels huset och öppnade Malmös första stormarknad ute vid Jägersro.

Det är 1962 och snart ska huset rivas. Till vänster skymtar en tidningskiosk.

Huset ritades av arkitektfirman Ewe & Melin som förutom Wesselshörnan ritat en mängd andra hus i Malmö. Bygget pågick åren 1909-1910. Huset fick stå i lite mer än 50 år.

Reso hade redan Hotell Arkaden ett kvarter bort men man ville bygga ett hotell till i Malmö. Centralt skulle det vara och vad är mera centralt än Gustav Adolfs torg och Södergatan. Reso var ett folkrörelseägt reseföretag och banden till socialdemokraterna var starka. Och visst är trafikproblemen i korsningen Södergatan-Stora Nygatan så svåra att det vackra huset måste rivas?

Vad ersatte då det fina gamla huset? Givetvis en av alla dessa totalt ospännande fyrkantiga betonglådor som Malmö är fullt av. Inte alls förvånande hette byggmästaren Hugo Åberg, socialdemkraternas favoritbyggmästare och älskare av stora profitabla lösningar (läs om Kronprinsen på Malmöbilder).

Här finns mer om Wessels och personalens berättelser om arbetet i affären
Huset är så speciellt så det är värt några delförstoringar
På Malmöbilder finns en bild på Scalabiografen på Stora Nygatan
På Då och Nu finns en jämförelseRivningarna förbereds och på plakatet över ingången kan man läsa att Wessels stormarknad öppnar vid Jägersro i oktober.

 

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.